Agáve je sukulentní rostlina, která pochází z Mexika, její rozšíření je však daleko větší. V mírných pásmech se pěstuje převážně jako okrasná rostlina, která však zimy mírného pásu není schopna přežít. Zahlédnout ji proto můžeme na venkovních zahradách v přenosných květináčích. V našich podmínkách se nejčastěji můžeme setkat s Agave americana, která má ploché, trnité listy a dosahuje velikosti až 3 metrů.
Tyto rostliny vyžadují hlinito-písčitou půdu a nízkou zálivku. Kvete pouze jednou a to obvykle po 4-5 roku života. Květenství je velmi vysoké, květy jsou však drobné a nepříliš pestré. Po odkvětu a dozrání semen, rostlina pomalu umírá a nahrazují ji mladší jedinci.
Agáve však není pouze obyčejnou rostlinou, ale některé druhy jsou velmi využívány v potravinářském či textilním průmyslu. O které druhy se jedná?
Prvním významným druhem je Agave tequilana. Jedná se o sukulentní rostlinu, jež přirozeně roste v mexických státech. Tento druh se používá při výrobě tequily. Na výrobu se používá pouze kmen rostliny, tudíž se musí velké a tuhé listy osekat mačetami. Tento proces se dělá převážně ručně a práce je velmi vysilující.
Dalším druhem je Agave sisalana. Nejvíce se pěstuje v Brazílii a listy této agáve se používají na výrobu textilního vlákna – sisal. Jde o velmi pevné vlákno, které se používá jako škrabadla pro kočky nebo jako dekorační materiál.
Dále se vyrábí sirup z agáve, který je většinou směsí různých druhů. Sirup se vyrábí lisování listů a celý proces probíhá za nízkých teplot. Díky této technologii se zachovává velké množství zdraví prospěšných látek a stává se tak vhodnou alternativou rafinovaných cukrů.
Čtvrtým druhem je Agave mapisaga, která slouží k výrobě nápoje pulque. Nevyrábí se průmyslově a patří mezi jeden z nejpůvodnějších nápojů Mexika. Jedná se o alkoholický nápoj, který vzniká kvašením šťáv z agáve.